Ruimte in huis willen we natuurlijk allemaal. Het maakt niet uit hoe groot of klein, luxe of eenvoudig je woont, ruimte in huis is gewoon onwijs belangrijk. In huis wil je je immers prettig voelen en vrij kunnen bewegen. Het kan soms een behoorlijke klus zijn om meer ruimte in huis te creëren. Als je bijvoorbeeld gaat samenwonen kom je erachter dat je toch wel erg veel spullen hebt, misschien vind je het ook wel lastig om spullen weg te doen. In andere gevallen is de ruimte zo klein dat je echt je best moet doen om de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten. Waar je in ieder geval een hoop ruimte mee kunt creëren, is een dakkapel. Hierover lees je in deze blog meer.
Voordelen van een dakkapel
Het grootste voordeel van een dakkapel is dat het meer ruimte geeft. Door een schuin dak heb je eigenlijk maar weinig loopruimte, na het plaatsen van een dakkapel wordt de loopruimte aanzienlijk vergroot. Ondanks dat je er weinig vierkante meters mee wint, heb je toch het gevoel dat je er een zee aan ruimte bij hebt gekregen. Ook krijg je meer daglicht in de ruimte met een dakkapel. Meer daglicht zorgt voor een ruimtelijk gevoel en is daarnaast erg belangrijk. Met een dakkapel vergroot je daarnaast de verkoopwaarde van de woning omdat het beloopbare vloeroppervlak wordt uitgebreid. Er zijn dus niet alleen praktische redenen waarom je voor een dakkapel zou moeten kiezen, maar ook op financieel gebied zijn er voordelen aan gebonden. Zorg Wel dat je een vergunning hebt aangevraagd en gekregen via de gemeente. Bij een dakkapel aan de voorkant van het huis is dit vrijwel altijd nodig, aan de achterkant kun je in sommige gemeenten ook zonder vergunning bouwen.
De ramen
De ramen in een dakkapel zijn natuurlijk onwijs belangrijk. Niet alleen moeten deze ervoor zorgen dat er voldoende licht binnenkomt, ook dragen de ramen bij aan de uitstraling en het design van de ruimte. Met het juiste raambeslag zorg je dat de ramen zowel bij de uitstraling binnen als de uitstraling buiten bij het huis passen. Kies je bijvoorbeeld voor hout, kunststof of aluminium? En voor welk systeem ga je? Een draaikiepraam kun je bijvoorbeeld zowel aan de bovenkant als zijkant open zetten. In de valstand zorgt het raam voor voldoende ventilatie, er komt geen tocht langs hang- en sluitwerk en ook inwateren is onmogelijk. Geen last meer van klemmende ramen en de bediening is ook eenvoudig. Je kunt de draaikruk ook beveiligen met een slot om het risico op inbraken kleiner te maken. Ook hier zorg je natuurlijk weer voor het juiste draaikiepbeslag.