Insecten en beestjes horen bij het hebben van een tuin en meestal heb je hier geen overlast van. Echter, niet alle insecten heb je graag op bezoek in je tuin. Zeker niet als je een mooi gazon hebt liggen en ze je gras aantasten. Heb je bijvoorbeeld vaak kale plekken in je gras? Dit kan komen doordat er larven in je gazon zitten. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen tegen larven in je gras.
Hoe zie je dat er larven in je gazon zitten
Als we over larven in je gazon spreken, hebben we het vaak vooral over emelten en engerlingen. Emelten is de benaming voor de larven van de langpootmug. De larven van verschillende kevers zoals de rozenkever, meikever en junikever worden engerlingen genoemd. Beide larven kunnen de wortels van je gras aantasten. Hierdoor wordt je gras geel en komen er kale plekken in je gazon. Daarnaast eten de larven stengels en bladeren, waardoor je gazon gaat rotten. De larven zijn geliefde snackjes van vogels, maar dit maakt het er niet beter op voor je gazon. Doordat de vogels in je gazon pikken op zoek naar de larven, raakt je gazon nog meer beschadigd.
Wat kan je er tegen doen?
Hoe kan je engerlingen en emelten bestrijden? Deze larven kan je op natuurlijke manier bestrijden met aaltjes tegen emelten en engerlingen. De aaltjes dringen de grond in en gaan op zoek naar de emelten. Als ze deze eenmaal gevonden hebben, dringen ze de larven binnen en vergiftigen ze deze van binnenuit. Hierdoor stoppen de larven met eten en gaan ze uiteindelijk dood. De aaltjes kunnen tot maximaal zes weken blijven leven in je gazon en op zoeken gaan naar nieuwe larven. Dit is onder de voorwaarden dat de bodem vochtig genoeg blijft en de bodemtemperatuur niet te ver daalt.
Wanneer kan je de aaltjes het beste inzetten?
Niet iedere periode is geschikt om de aaltjes los te laten in je gazon. Tegen de larven van de langpootmug kan je de aaltjes het beste inzetten tussen september en half oktober. Ook tussen half mei en eind juni is een goede periode om de aaltjes in te zetten tegen larven. Aangezien de aaltjes levende organismen zijn, zijn ze beperkt houdbaar. Koop ze daarom kort voordat je ze gaat gebruiken en bewaar ze niet te lang.
Kale plekken in je gazon kunnen mogelijk door larven komen. Met aaltjes kan je deze larven op natuurlijke manier bestrijden.